Το σπίτι μου… το παγκάκι!

Το φαινόμενο των αστέγων αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, μια μάστιγα της εποχής μας. Ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας κοιμούνται στα παγκάκια, στα οδοστρώματα ή μέσα σε σακούλες, ώστε να μπορέσουν να ζεσταθούν από το παγερό κρύο, που παγώνει μέχρι και τις ψυχές τους. Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν τους «Άθλιους» της ελληνικής κοινωνίας, και πρέπει όλοι μαζί να συνδράμουμε στην ελάττωση του αριθμού τους.

Το φαινόμενο αυτό έχει τις ρίζες του στην παγκοσμιοποίηση, στα προσωπικά δράματα, αλλά και, εν μέρει, στο ίδιο το κράτος. Αρχικά, η παγκοσμιοποίηση, με το άνοιγμα των συνόρων και την εισροή ξένων εργατικών χεριών, γέννησε ανέργους, οι οποίοι ανήμποροι να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους εξωθούνται στους δρόμους. Επιπρόσθετα, το παρελθόν ορισμένων ατόμων (οικονομική αποτυχία, πόλεμοι) τους οδήγησε σε αυτή την κατάσταση. Και το κράτος, όμως, δεν είναι άμοιρο ευθυνών, διότι υπερτονίζει άλλα προβλήματα παραγκωνίζοντας, ή και αγνοώντας, τα άτομα αυτά.

Οι συνέπειες των αστέγων είναι πολυάριθμες. Το άτομο βιώνει έντονα τον κοινωνικό αποκλεισμό και χάνει την τιμή και την αξιοπρέπεια του. Οδηγείται σε φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας (βία, εγκληματικότητα) τα οποία απορυθμίζουν και αποδιοργανώνουν την κοινωνία. Από την άλλη πλευρά, γίνονται πιο έντονα χρόνια προβλήματα που μαστίζουν τον τόπον μας, όπως η φτώχεια, η πνευματική στειρότητα και η αβεβαιότητα για το μέλλον.

Το βαρυσήμαντο αυτό φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί με άμεσους τρόπους. Η ίδρυση ειδικών κέντρων φροντίδας, η ανάπτυξη κοινωνικής πρόνοιας, η παροχή συσσιτίων και η συνδρομή της Εκκλησίας θα μπορούσαν να βγάλουν τα άτομα αυτά από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται. Επίσης, η πολύπλευρη ενημέρωση του κόσμου και η αναγνώριση της ύπαρξης του προβλήματος από τα κρατικά όργανα θα ωθήσουν ολόκληρη την πολιτεία να ενεργήσει δραστικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι το φαινόμενο αυτό έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μέλημα όλων εμάς είναι να προσπαθήσουμε για την εξάλειψη του, ώστε να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα στην οποία οι αρχές της ισότητας και της δημοκρατίας θα κυριαρχούν.

 Τζουρά Βαρβάρα Β2

Σχολιάστε

Filed under Κοινωνικά ζητήματα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s