Η ενέργεια στον 21ο αιώνα: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η χρήση τους δε ρυπαίνει καθόλου το περιβάλλον και, κυρίως, μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για όλες τις δραστηριότητές μας, χωρίς το φόβο ότι μια μέρα μπορεί να εξαντληθούν. Ο λόγος είναι για τις εναλλακτικές, τις λεγόμενες «ανανεώσιμες πηγές» ενέργειας που προέρχονται από στοιχεία της ίδιας της φύσης, όπως το νερό, τον άνεμο ή το ηλιακό φως. Το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι παράγονται με φυσικές διαδικασίες, δεν απαιτούν ιδιαίτερες παρεμβάσεις για την εκμετάλλευσή τους, σχετίζονται με ανανεώσιμους πόρους και είναι καθαρές, φιλικές για το περιβάλλον, καθώς δεν αποδεσμεύουν στην ατμόσφαιρα βλαβερά αέρια, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, ούτε βέβαια ραδιενεργά απόβλητα.

 

Αιολική ενέργεια

Είναι η ενέργεια του ανέμου που προέρχεται από τη μετακίνηση των αέριων μαζών της ατμόσφαιρας. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, την άντληση νερού και τη λειτουργία μηχανικών μονάδων. Οι μηχανές με τις οποίες εκμεταλλευόμαστε την αιολική ενέργεια ονομάζονται ανεμογεννήτριες και μπορούν, ανάλογα με το μέγεθός τους, να παραγάγουν ενέργεια ακόμη και από ασθενείς ανέμους.

 

Ηλιακή ενέργεια

Χρησιμοποιείται κυρίως για τη θέρμανση και σπανιότε-ρα για την παραγωγή ηλεκ-τρισμού. Υπάρχουν δύο βα-σικοί τρόποι για να αξιο-ποιήσει κανείς την ηλιακή ενέργεια. Ο ένας είναι να τοποθετήσει σε στέγες, προσόψεις κτιρίων και οικόπεδα φωτοβολταϊκά συστήματα, που εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία και μετατρέπουν  την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική. Ο άλλος είναι η χρήση ηλιοθερμικών συστημάτων (όπως οι γνωστοί σε όλους μας ηλιακοί θερμοσίφωνες), που ζεσταίνουν το νερό αξιοποιώντας τη θερμότητα της ηλιακής ενέργειας.

 

Βιομάζα

Ξύλα, υπολείμματα καλλιέργειας, υπολείμματα δασικών εκτάσεων, ζωικά απόβλητα, απόβλητα τροφίμων και ζωοτροφών και της βιομηχανίας ζάχαρης αποτελούν παραδείγματα βιομάζας που μπορεί να χρησιμεύσει στην παραγωγή ενέργειας. Οι πρόγονοί μας το ήξεραν και για εκατομμύρια χρόνια έκαιγαν ξύλα για να θερμάνουν το σπίτι τους και να μαγειρέψουν την τροφή τους. Στις μέρες μας, σε ορισμένες χώρες, τα καύσιμα από τη βιομάζα χρησιμεύουν στη θέρμανση του σπιτιού αλλά και ως καύσιμο για τα αυτοκίνητα. Κατά τη διάρκεια της καύσης η βιομάζα απελευθερώνει ενέργεια με τη μορφή θερμότητας. Επιπλέον, η αξιοποίηση αυτής της ενέργειας δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με το διοξείδιο του άνθρακα, σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα (π.χ. πετρέλαιο).

 

Υδραυλική ενέργεια

Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας. Αφορά την ενέργεια του κινούμενου νερού ή του νερού που ρέει από ψηλότερες σε χαμηλότερες περιοχές, σε ποτάμια και καταρράκτες, σε υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Το νερό που κινείται γρήγορα διοχετεύεται με ορμή μέσα σε τούνελ, περιστρέφοντας τουρμπίνες και παράγοντας μηχανική ενέργεια, την οποία μια γεννήτρια μετατρέπει σε ηλεκτρική.

 

Γεωθερμική ενέργεια

Προέρχεται από τη θερμότητα που παράγεται στα πετρώματα της γης. Υπάρχουν δύο κύριες εφαρμογές της γεωθερμικής ενέργειας. Η πρώτη βασίζεται στη χρήση της θερμότητας της γης για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, τη θέρμανση κτιρίων και θερμοκηπίων. Αυτή η θερμότητα μπορεί να προέρχεται από γεωθερμικούς υδάτινους πίδακες που φθάνουν με φυσικό τρόπο στην επιφάνεια της γης ή με γεώτρηση στο φλοιό της. Η δεύτερη εφαρμογή εκμεταλλεύεται τις θερμές μάζες εδάφους ή υπόγειων υδάτων, που χρησιμοποιούνται για να κινήσουν θερμικές αντλίες για την παραγωγή θέρμανσης και ψύξης. Στη χώρα μας υπάρχουν γεωθερμικά πεδία στη Μήλο, τη Νίσυρο και τη Λέσβο.

 

Ενέργεια από παλίρροιες και κύματα

Χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρισμού από την εκμετάλλευση των τεράστιων ποσοτήτων ηλιακής και αιολικής ενέργειας που απορροφά η θαλάσσια επιφάνεια. Υπάρχουν τρεις βασικές τεχνολογίες που αξιοποιούν την ενέργεια των κυμάτων: α) οι παλλόμενες στήλες ύδατος, β) οι πλωτές δεξαμενές και γ) τα πλωτά αρθρωτά συστήματα με αντλίες. Και στις τρεις περιπτώσεις παράγεται ηλεκτρική ενέργεια. Ανάλογο αποτέλεσμα προκύπτει και από την αξιοποίηση του φαινομένου της παλίρροιας. Η εκμετάλλευση της δυναμικής ενέργειας της παλίρροιας, για την παραγωγή ηλεκτρισμού, γίνεται με την κατασκευή φράγματος στην είσοδο ενός κόλπου.

 

Ενέργεια από τους ωκεανούς

Η διαδικασία αυτή βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο. Βασίζεται στην εκμετάλλευση της διαφοράς θερμοκρασίας και στις μεταβολές πυκνότητας και συγκέντρωσης άλατος σε διαφορετικά θαλάσσια στρώματα.

 

ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΙΚΟΣ

* Πηγή: ΟΥΒΑ – Οι πρώτες μου γνώσεις,

Φύση και Οικολογία

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Περιβάλλον

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s