Δυο χώρες με διαφορετική νοοτροπία μας παρουσιάζουν πιάτα με κοινή αφετηρία… τη μαγειρική

Η ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ Η ΤΣΕΧΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΑ ΠΙΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ!

     Και τώρα που τελειώνουμε τη σχολική χρονιά ας «γευτούμε» κάτι παραπάνω από τις διάφορες χώρες και τη μαγειρική τους. Ας ξεκινήσουμε…!

1η ΣΤΑΣΗ: ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΚΙΣ ΛΟΡΕΝ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ: 1 κούπα αλεύρι, 1/4 κ.γ. αλάτι, 1/3 της κούπας βούτυρο και κρύο νερό (για ράντισμα της ζύμης).

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ: 8 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες, 1 κούπα τριμμένο ελβετικό τυρί, 1/3 της κούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 4 αυγά, 2 κούπες κρέμα γάλακτος και 1/4 κ.γ. αλάτι και πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: σε ένα μπολ αναμίξτε το αλεύρι και το αλάτι. Ρίξτε σιγά-σιγά το βούτυρο σε κομμάτια χτυπώντας με ένα μπλέντερ για ζύμη. Για να ξεκολλά η ζύμη ραντίστε με νερό. Σε ένα αλευρωμένο μπολ τοποθετήστε τη ζύμη και βάλτε τη στο ψυγείο για 45΄, ώστε να στερεοποιηθεί το βούτυρο. Απλώστε τη ζύμη σε μικρό και χαμηλό ταψί και τοποθετήστε την στο φούρνο, με αλουμινόχαρτο, για 10΄ στους 220ο βαθμούς. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και αφήστε το άλλα 2′ ωσότου αρχίσει να ροδίζει. Στη συνέχεια χαμηλώστε στους 160ο βαθμούς και προσθέστε το ζαμπόν, το τυρί και το κρεμμύδι. Σε ένα μπολ χτυπήστε τα αυγά και τα υπόλοιπα υλικά και περιχύστε το μείγμα. Ψήνετε για 45-50΄ έτσι ώστε όταν βάζετε το μαχαίρι να βγαίνει στεγνό. Περιμένετε 10΄ λεπτά και η ΚΙΣ ΛΟΡΕΝ είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

 2η ΣΤΑΣΗ:ΤΣΕΧΙΑ ΚΑΙ ΨΩΜΑΚΙΑ KLEDLIKY

ΥΛΙΚΑ:  2 αυγά, 2/3 της κούπας γάλα, 2 κ.σ. βούτυρο, 1 κ.γ. αλάτι, 41/2 κούπες μπαγιάτικο ψωμί σε κύβους και βούτυρο ή μαργαρίνη (για επάλειψη).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: σε ένα μπολ χτυπήστε τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και το αλάτι μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Σε ένα άλλο μπολ τοποθετήστε το ψωμί και περιχύστε το με το μείγμα. Λιπάνετε μια πολύ λεπτή υφασμάτινη πετσέτα με το βούτυρο ή τη μαργαρίνη και τοποθετήστε στο κέντρο το ψωμߞ  κλείστε την πετσέτα με σπάγκο δημιουργώντας έτσι ένα «λουκάνικο». Βυθίστε το σε νερό που βράζει για 30′ λεπτά. Αφού το βγάλετε, λύστε το σπάγκο, κόψτε σε φέτες και σερβίρετε.

                                                    ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!                                  

                                                                                                                           Μανδαλιανού Ελευθερία Β1    

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Μαγειρική

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s