Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω???

 

 

Η επιλογή επαγγέλματος δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Οι μισθοί κουρεύονται, οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας περιορίζονται και το φαινόμενο της ανεργίας αυξάνεται σε απειλητικό βαθμό. Έτσι για τον νέο είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει ένα επάγγελμα που να ανταποκρίνεται και να ταιριάζει στους στόχους και στις προσδοκίες του. Συνεπώς, συχνά καταφεύγει στην επιλογή ενός επαγγέλματος το οποίο μοιάζει ως έσχατη λύση επιβίωσης. Έχετε διερωτηθεί όμως ποτέ με ποια κριτήρια επιλέγουν οι σημερινοί νέοι το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν στο μέλλον;

Σε πρόσφατη έρευνα με πανελλήνιο δείγμα 2500 μαθητών, διαπιστώθηκε ότι 36% αυτών  σκέφτεται να ακολουθήσει επαγγέλματα επιστημονικά, που προσδίδουν κύρος ή που ανήκουν στο δημόσιοτομέα (π.χ. στρατιωτικά-αστυνομικά). Τα δημοφιλέστερα επαγγέλματα τόσο στις πρώτες σκέψεις των μαθητών όσο και στις μετέπειτα προτιμήσεις τους παραμένουν τα Ανώτερα Εκπαιδευτικά, τα Επιστημονικά Ιατρικά και τα Στρατιωτικά-Αστυνομικά.

Η σχολική επίδοση των μαθητών, το επάγγελμα του πατέρα αλλά και το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο της οικογένειας αποτελούν παράγοντες – κριτήρια επιλογής επαγγελμάτων (χαμηλό κοινωνικό επίπεδο οδηγεί σε αντίστοιχη επιλογή επαγγέλματος, και υψηλό επίπεδο σε επιλογή ανταγωνιστικών επαγγελμάτων).

Η προοπτική και η εξέλιξη που μπορεί να προσφέρει ένα επάγγελμα είναι ακόμα ένα κριτήριο που θα πρέπει ο νέος να λάβει υπόψηž όπως είναι γνωστό πολλά παραδοσιακά επαγγέλματα καταργούνται λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας. Έτσι οι μαθητές χρειάζεται να επιλέγουν επάγγελμα το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί με την κοινωνική πραγματικότητα, καθώς επίσης και να προβάλλει επαγγελματικές διεξόδους.

Συνεπώς η επιλογή ενός επαγγέλματος αποτελεί ίσως την πιο κρίσιμη απόφαση στη ζωή ενός νέου, αν ληφθεί υπόψη ότι στο χώρο εργασίας του ένας άνθρωπος δαπανά το ένα τρίτο περίπου της ζωής του. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να ενταχθεί στο υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (ΣΕΠ),ο οποίος θα κατευθύνει τους μαθητές στην εύρεση του κατάλληλου επαγγέλματος.

  Τσαλίκη Βίκυ Β΄2

  Τζουρά Βαρβάρα Β΄2

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Εφηβεία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s