Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

α) Τι είναι;

Ο όρος φαινόμενο του θερμοκηπίου συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη μας τα τελευταία χρόνια λόγω της συσσώρευσης στην ατμόσφαιρα διαφόρων αερίων που, αν και επιτρέπουν στην ηλιακή ακτινοβολία να εισχωρεί, παγιδεύουν τη θερμότητα στη Γη και ανεβάζουν τη θερμοκρασία σε όλα τα σημεία της. Η μεγαλύτερη μερίδα επιστημόνων θεωρεί ότι η θέρμανση του πλανήτη έχει αυξηθεί από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

β) Ποιες είναι οι αιτίες της εκδήλωσής του;

Σήμερα, ο αέρας που αναπνέουμε, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, περιέχει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου, οξειδίων του αζώτου και άλλων ουσιών που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα στοιχεία αυτά απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα όταν καίμε βενζίνη, άνθρακα, πετρέλαιο ή αέριο. Δηλαδή, για την παρουσία τους δεν ευθύνονται μόνο η βιομηχανία και οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και τα αυτοκίνητα, που όλοι μας χρησιμοποιούμε. Παράλληλα, οι ουσίες αυτές ευθύνονται για την αύξηση του μεγέθους της τρύπας του όζοντος και τις βλαβερές για το περιβάλλον όξινες βροχές.

γ) Τι αλλαγές προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου στο περιβάλλον;

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία του παγκόσμιου οικοσυστήματος και, κατ’ επέκταση, και στη ζωή των ανθρώπων. Προκαλεί την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης, το λιώσιμο των πάγων στο Βόρειο και το Νότιο Πόλο, επομένως και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Αξίζει να επισημάνουμε, πως στις 19 Μαρτίου του 2001, ένα τεράστιο παγόβουνο με μέγεθος μεγαλύτερο από την Κύπρο αποκολ-λήθηκε από την ανατολική πλευρά της Ανταρκτικής. Για τη διαδικασία αυτή, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς, ευθύνεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

δ) Τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου;

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να περιοριστούν οι εκπομπές των βλαβερών αερίων που προκαλούν το συγκεκριμένο φαινόμενο στην ατμόσφαιρα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ανάπτυξη πιο φιλικών προς το περιβάλλον βιομηχανικών διαδικασιών και, βέβαια, με τον περιορισμό των ρύπων που προέρχονται από τα αυτοκίνητα.

Μπορούμε όμως να φανταστούμε τον κόσμο μας χωρίς αυτοκίνητα; Σίγουρα θα ήταν δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιοž όλοι το γνωρίζουμε. Γι’ αυτό οι επιστήμονες έχουν προτείνει στις βιομηχανίες αυτοκινήτων νέες τεχνολογικές λύσεις, που θα επιτρέπουν να φτιάχνονται αυτοκίνητα τα οποία θα ρυπαίνουν ελάχιστα την ατμόσφαιρα.

Στη χώρα μας, οι δημόσιοι φορείς προσπαθούν να συμβάλουν με κάθε τρόπο στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Σήμερα, η Ελλάδα εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και είναι συνεπής απέναντι στις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της.

ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΙΚΟΣ  Β΄1

* Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια

«Επιστήμη και Ζωή», Τόμος 7

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Περιβάλλον

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s