Νους υγιής εν σώματι υγιεί

Ο αθλητισμός και τα ιδεώδη, τα οποία πρεσβεύει, έχουν τις ρίζες τους στον αρχαίο κόσμο. Τα ιδανικά που προασπίζονται  μέσα από οποιαδήποτε μορφή άθλησης, είτε ατομικού είτε ομαδικού τρόπου συμμετοχής, σχετίζονται με την ευγενή άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθαι. Ο αθλητισμός δηλαδή μαθαίνει στους ανθρώπους να σέβονται ο ένας την προσπάθεια του άλλου, να δέχονται την αποτυχία και μέσω αυτής να επιδιώκουν να γίνουν ακόμα καλύτεροι. Με λίγα λόγια διδάσκει στους ανθρώπους τις αξίες του σεβασμού προς τον άλλο και της επιμονής με στόχο την επιτυχία. Επίσης ο αθλητισμός έχει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό των ανθρώπων όλων των ηλικιών, που αφορούν τόσο τη γύμναση του σώματος όσο και την προσπάθεια αντιμετώπισης διαφόρων προβλημάτων υγείας.

Από την άλλη βέβαια και στο χώρο του αθλητισμού υπάρχουν αρνητικές πτυχές, όπως το χρόνιο πρόβλημα, που μαστίζει τον αθλητισμό, το ντόπινγκ. Το φαινόμενο αυτό έχει βρει πρόσφορο έδαφος λόγω των οικονομικών συμφερόντων μεγάλων πολυεθνικών. Αυτές στη προσπάθειά τους να αποκομίσουν εύκολο κέρδος είναι σε θέση να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών, με τους οποίους έχουν συνάψει εμπορικές συμφωνίες, χορηγώντας τους βλαβερές ουσίες, με σκοπό να βελτιώνονται οι επιδόσεις των συγκεκριμένων αθλητών.

Είναι όμως κοινώς αποδεκτό πως τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ο αθλητισμός είναι πολύ περισσότερα από τα αρνητικά τουž για αυτό το λόγο θα ήταν σοφό να ωθούνται τα παιδιά από μικρές ηλικίες προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να έχουν ένα καλύτερο μέλλον με «νου υγιή εν σώματι υγιεί».

                                        Κωνσταντίνος Χατζηντίνος Β΄2

                              Ανδρέας Φιλιππίδης Β΄2

 

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Αθλητισμός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s