Τo έθιμο της Βασιλόπιτας

 

Το έθιμο της κοπής της Βασιλόπιτας κρύβει τις ρίζες του πολύ βαθιά στην ιστορία. Την πρωτοχρονιά, κάθε οικογένεια κόβει τη δική της βασιλόπιτα, η οποία μέσα κρύβει ένα νόμισμα. Η βασιλόπιτα, συνήθως, κόβεται σε ίσα κομμάτια για κάθε μέλος της οικογένειας, από τον πιο μικρό στον πιο μεγάλο. Αυτός ο οποίος θα πάρει το κομμάτι με το κρυμμένο νόμισμα, θεωρείται ότι θα έχει μια πολύ καλή χρονιά. Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο.

Πώς όμως δημιουργήθηκε το έθιμο αυτό της βασιλόπιτας;

Κάποτε αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ένας συμμαθητής του Αγίου Βασιλείου, που τον έλεγαν Ιουλιανό.  Ο Ιουλιανός αγαπούσε τη φιλοσοφία και τους ψεύτικους θεούς και μισούσε το Χριστιανισμό. Ο Άγιος Βασίλειος δεν του χαρίσθηκε, γι’ αυτό και ο Βασιλιάς ζητούσε αφορμή να τον ταπεινώσει. Όταν το Βυζάντιο κήρυξε τον πόλεμο στην Περσία, ο Ιουλιανός πέρασε με τον στρατό του από την Καισαρεία, την πατρίδα του Βασιλείου. Τότε διέταξε να φορολογήσουν όλη την επαρχία και τα χρήματα που θα συγκέντρωνε, θα τα έπαιρνε επιστρέφοντας για την Κωνσταντινούπολη.


Έτσι, οι κάτοικοι αναγκάσθηκαν να δίνουν ό,τι είχε ο καθένας, χρυσαφικά, νομίσματα κ.λπ. Όμως ο Θεός τιμώρησε τον Ιουλιανό που σκοτώθηκε άδοξα σε μια μάχη στον πόλεμο με τους Πέρσες, και έτσι δεν ξαναπέρασε ποτέ από την Καισάρεια. Τότε, ο Άγιος Βασίλης έδωσε εντολή από τα μαζεμένα χρυσαφικά τα μισά να δοθούν στους  φτωχούς. Ένα μικρό μέρος κράτησε για τις ανάγκες των ιδρυμάτων της Βασιλειάδος και τα υπόλοιπα τα μοίρασε στους κατοίκους με ένα πρωτότυπο τρόπο: έδωσε εντολή να ζυμώσουν ψωμιά και σε κάθε ψωμί μέσα έβαλε από ένα νόμισμα ή χρυσαφικό· κατόπιν τα μοίρασε στα σπίτια. Έτσι τρώγοντας οι κάτοικοι τα ψωμιά, όλο και κάτι πολύτιμο έβρισκαν μέσα. Με αυτόν τον τρόπο, γεννήθηκε το έθιμο της πίτας που ονομάσθηκε βασιλόπιτα.

 Ευχόμαστε σε όλους σας ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

κ’

ο νέος χρόνος να σας φέρει ΧΑΡΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ κ πάνω από όλα ΥΓΕΙΑ!!!

 Τζουρά Βαρβάρα, Τσαλίκη Βίκυ Β΄2

 

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Επίκαιρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s