ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ: μια εύθραυστη σχέση

Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος για τον άνθρωπο. Δεν είναι ούτε ενήλικας ούτε παιδί. Περνά μια μεταβατική φάση κατά την οποία προβληματίζεται έντονα, αναζητά νέες εμπειρίες και δοκιμάζει τα όριά του.

Αρχικά, ένα θέμα που απασχολεί εμάς τους εφήβους, είναι η καλλιέργεια μιας σχέσης αλληλοκατανόησης με τους γονείς μας. Πολλοί από τους σημερινούς εφήβους βιώνουν ψυχολογικά ή οικογενειακά προβλήματα. Ένα από τα πολλά αίτια εμφάνισης αυτών των προβλημάτων αποτελεί και το γεγονός ότι νιώθουν παραμελημένοι από τους γονείς τους. Γι’ αυτό το λόγο, και επειδή οι έφηβοι βρίσκονται σε μία ηλικία βιολογικά ταραγμένη, θα πρέπει οι γονείς, πρώτοι απ’ όλους, να στρέψουν την ιδιαίτερη φροντίδα τους προς τα παιδιά.

Εμείς οι έφηβοι χρειαζόμαστε τους γονείς μας με ένα διαφορετικό τρόπο δίπλα μας. Τους θέλουμε με ανοιχτά αυτιά, να μας ακούν. Ακόμη και αν οι σκέψεις και τα συναισθήματα μας πολλές φορές δε συμβαδίζουν με τα δικά τους, είναι σημαντικό να δείχνουν κατανόηση και να είναι κοντά μας. Αλλά επιθυμούμε ακόμη, όχι μόνο να μας συμπαραστέκονται, αλλά και να θέτουν όρια μέσα από το διάλογο, ώστε οι ίδιοι να βρίσκουμε τελικά την ταυτότητά μας.

Την περίοδο αυτή της ζωής μας λοιπόν, που τη χαρακτηρίζει ο έντονος συναισθηματισμός, η ενεργητικότητα, και η τάση για ανεξαρτησία, περιμένουμε από τους μεγαλύτερους ευνοϊκή αντιμετώπιση, με ανοχή και με κατανόηση …

Κλεοπάτρα Ρούμκου Β΄2

ΠΗΓΗ: http://www.makthes.gr/news/reportage/63591/

 

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Εφηβεία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s