Γνωριμία με την «Οικολογία»…

 

Ο

 ι κ ο λ ο γ ί α  είναι η βιολογική επιστήμη, που μελετά τις σχέσεις των έμβιων όντων μεταξύ τους και με το περιβάλλον τους. Ο όρος προέρχεται από τις λέξεις «οίκος» και «λόγος» και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από το Γερμανό ζωολόγο και φιλόσοφο Χέκελ (1869). Από την άποψη της ηλικίας είναι συγκριτικά μια πολύ νεαρή επιστήμη, που γεννήθηκε στο τέλος του 19ου αι. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν είχε χρησιμοποιηθεί από τα αρχαία ήδη χρόνια στην εμπειρική της μορφή, γιατί οποιαδήποτε καλλιέργεια φυτών ή εκτροφή ζώων σήμαινε μελέτη των συνηθειών τους, άρα οικολογία. Η εποχή μας της έδωσε μια νέα ώθηση, κυρίως γιατί η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού απαιτούσε καλύτερη γνώση της φύσης για την εξασφάλιση τροφής, αλλά και γιατί ο άνθρωπος κατόρθωσε να επιδράσει τόσο πολύ στο περιβάλλον του, ώστε να γίνει η κύρια απειλή για τον εαυτό του.

Το φυσικό περιβάλλον υποβαθμίζεται καθημερινά από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και επεμβάσεις. Η οικολογική κρίση εκδηλώνεται παντού (ρύπανση αέρα, υδάτων και εδάφους) και επηρεάζει τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και στο οποίο κολυμπάμε, καθώς και το έδαφος στο οποίο καλλιεργούμε τα τρόφιμά μας. Τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι α) το φαινόμενο του θερμοκηπίου, β) η τρύπα όζοντος, γ) το νέφος, δ) η όξινη βροχή, ε) η ρύπανση των υδάτινων πόρων και στ) η διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Η ποιότητα ζωής των ανθρώπων όμως εξαρτάται άμεσα από το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν. Η ζωή στην ύπαιθρο, από τη μια μεριά, επηρεάζεται σημαντικά από τη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Η ζωή στην πόλη, από την άλλη, υποβαθμίζεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, την έλλειψη ελεύθερων χώρων και την ηχορύπανση.

Γι’ αυτό επιβάλλεται οι άνθρωποι να προστατεύουν το περιβάλλον από κάθε μορφή ρύπανσηςž και παράλληλα να προβαίνουν σε ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων στρεφόμενοι προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο, τόσο για την αποφυγή της ρύπανσης του περιβάλλοντος όσο και για τη διατήρηση των φυσικών πόρων της Γης.

Μα πάνω απ’ όλα έχουμε όλοι υποχρέωση να αλλάξουμε συνήθειες και συμπεριφορά, για να συμβάλουμε ο καθένας ξεχωριστά από την πλευρά του στην κοινή προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να ζούμε σε έναν πιο όμορφο και φιλικό πλανήτη…

 ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΙΚΟΣ Β΄1

 * Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια

«Επιστήμη και Ζωή», Τόμος 14

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Περιβάλλον

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s